Historie

Historie

Jorden, som Højstensgård ligger på, blev købt af Fagforeningernes Boligforening i 1952, for 400.000 kr. Skødet blev underskrevet i 1957, og her blev grundværdien sat til 789.500 kr.

24.februar 1958 blev ejendommens værdi "i handel og vandel" vurderet til 17.000.000 kr. - men da var der også kommet bygninger på.

 

(Luftfoto 1960)

Højstensgård var FB´s 6. afdeling, og den skulle være helt anderledes, end de forrige FB-afdelinger, så med hjælp fra to nye arkitekter, Jørgen Juul Møller og Kai Agertoft byggede man 332 stk. 2-plans rækkehuse, plus 48 lejligheder i såkaldte altangangsblokke med et nyt og spændende udseende.
I oktober 1958, da de første lejere flyttede ind, var den månedlige husleje 260 kr. for et rækkehus, og a´conto varmebidraget var på 70 kr. pr. måned, hvilket var mange penge dengang. De første 2 måneder var der endda ikke varmt vand i hanerne, og vaskeriet kom først i gang 1. april 1959.

 

I starten hed bebyggelsen i folkemunde "Papegøjehusene", fordi alle hoveddørene var flerfarvede i striber, og da det til lige med var et nybyggeri uden beplantning, var det noget af en broget oplevelse. I dag har vi et af de pæneste grønne områder i Herlev, så havearkitekternes arbejde dengang har sandelig ikke været forgæves.

Til at begynde med var der - der hvor Fakta nu ligger - 4 store butikker, samt 2 mindre butikslokaler med tilhørende baglokaler. 3 butikker uden kælder havde toiletrum i stueetagen og 3 butikker havde toiletrum i kælderen.

 

Herlev fritids- og ungdomsklub som har til huse i Højstensgård, blev på FB´s initiativ oprettet 4. januar 1960.

 

Der hvor vores motionslegeplads nu ligger (i hjertet), var der tilbage i 1962 en kæmpe skrammellegeplads, hvor 50 - 60 børn i alderen 7 - 14 år kunne boltre sig sommeren igennem, hvor der blev hamret og banket og brændt bål, til te og snobrød, popkorn m.m.. Der var jo en masse affaldstræ, der skulle futtes af, og det hændte at bålene blev noget store.

 

Afdelingen har i dag også en stor ny spændende legeplads i forbindelse med boldbanerne og petanquebanen.